Kooyong Residence / Matt Gibson Architecture

first_imgCopyAbout this officeMatt Gibson ArchitectureOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMelbourneHousesAustraliaPublished on June 22, 2012Cite: “Kooyong Residence / Matt Gibson Architecture” 22 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Melbourne, Australia ArchDaily “COPY” Kooyong Residence / Matt Gibson Architecture Save this picture!© SMG+ 19 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/246432/kooyong-residence-matt-gibson-architecture Clipboard Year:  Photographs:  SMGText description provided by the architects. The brief for the renovation of this boom style double fronted Victorian home in Armadale originally called for full demolition. However, upon witnessing the possibilities of the existing dwelling the client was encouraged to retain & restore the front section with the potential that it could enable the project as a whole to provoke a richer response when co-aligned with a newer intervention. Save this picture!© SMGRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Enclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodEGGERLaminatesGiven the depth of the site and a client request for sheltered outdoor space a decision was made to separate rather than attach the new works at the rear. This availed a strip of north facing external space between old & new ‘pavilions’. The placement and articulation of which was fundamental to injecting interest within the spatial experience of the home. Save this picture!© SMGThe end result follows a story of 2 ‘pavilions’ – at the front the restoration of the existing grander section of the Victorian building and at the rear a new contemporary double storey addition. Both are seemingly separate yet connected via a metaphorical bridge that traverses the courtyard area – acting as a powerful interstitial space mediating the two buildings and history .  Save this picture!© SMGThis glazed bridge transforms through the seasons. In the colder months it performs as an enclosed way and umbilical chord between the buildings. On warmer days it may open up to become external, helping to extend the floor plate of the courtyards for gatherings and sheltered outdoor dining . Doors at either end allow flexibility to open up or close down sections of the house as required. The courtyards also serve to the break up the house into 3 strong programmatic zones –existing structure as master quarters & Drawing room, newer ground floor for living quarters and children’s quarters upstairs.Save this picture!Project gallerySee allShow lessBadel Block Complex Proposal / Luka Anic, Danko Balog, Tamara Baresic, Srdan GajicArticlesECR (re)Center / 5G Studio CollaborativeArticles Share Housescenter_img Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/246432/kooyong-residence-matt-gibson-architecture Clipboard Architects: Matt Gibson Architecture Year Completion year of this architecture project 2011 “COPY” Kooyong Residence / Matt Gibson ArchitectureSave this projectSaveKooyong Residence / Matt Gibson Architecture Photographs Australialast_img read more