Balcones House / Mell Lawrence Architects

first_img Photographs Manufacturers: Liebherr, Lucifer Lighting, Quantum Windows & Doors Architects: Mell Lawrence Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886176/balcones-house-mell-lawrence-architects Clipboard Mell Lawrence, Hector Martell Landscape Architect: Lighting Design: Houses “COPY” Mark Word Design Architectural Engineering Collaborative Balcones House / Mell Lawrence Architects 2016 ArchDaily Year:  Photographs:  Leonid Furmansky Manufacturers Brands with products used in this architecture project United States Balcones House / Mell Lawrence ArchitectsSave this projectSaveBalcones House / Mell Lawrence Architects Area:  4285 ft² Year Completion year of this architecture project Studio Lumina Save this picture!© Leonid Furmansky+ 19 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/886176/balcones-house-mell-lawrence-architects Clipboard CopyHouses•Austin, United States Pilgrim Building Company, Enabler Structural Engineer: Lead Architects: Construction: Concrete Sub:Boothe ConcreteDoors & Windows:Quantum WindowsDesign Team:Mell Lawrence, Hector Martell, Elizabeth Baird, Megan Mowry, Erin CurtisCity:AustinCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Leonid FurmanskyRecommended ProductsDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemWoodLunawoodThermowood FacadesDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. From the street, the house appears as a wide-brimmed glass pavilion rising from a solid concrete base. Its forthright, lantern-like public face is complemented by the solid form of the guest house, its back turned coyly to the street. Together they form a processional entry, first approached by gentle stairs cut into the grass, then passing between them to reveal a peek at the pool, as well as views of the length of the site.Save this picture!© Leonid FurmanskyThe main house’s ground floor interior expands horizontally through the massive sliding glass doors of the living room and kitchen. The volume is expressed as a simple box that contains a smaller box, which houses the powder room, stairs, pantry, and mechanical system and is wrapped in untreated framing-quality fir, chosen for its warm and tactile qualities. A ceiling of steel beams with structural fir decking engages the southern length of the space, creating subtle material shifts above and below to frame the views to the outdoors. This lofty ceiling provides a contrast to the lower drywall ceiling that shifts the color and texture palette toward the kitchen and dining area’s sleek, simple, white cabinetry—a minimalist setting for the colors and activities of the kitchen.Save this picture!© Leonid FurmanskyThe pool is placed right outside this public area; when the sliding doors are open, the transition is expansive, seamless and immediate, converting the house itself into a pool house of sorts, and expanding its footprint well beyond its walls.Save this picture!© Leonid FurmanskySave this picture!First Floor PlanUpstairs spaces are organized in the same straightforward approach: perimeter floor-to-ceiling glass connects interiors to the tree canopy, sky, and distant views to the downtown skyline. The entire western facing end is devoted to a 15-foot-deep screened porch nestled into the treetops, inviting a sensory experience of the outdoors in a comfortable, protected setting.Save this picture!© Leonid FurmanskySave this picture!Second Floor PlanThe guest house doubles as a home office and art studio, its glass wall framing views to the activity inside from the entry court and the outdoor spaces beyond. Like the spatial strategy of the main house, the guest house is conceived as a box within a box. The interior box contains cabinetry and separates the bathroom from the front room while housing a fold-out desk and drawers, as well as a queen size bed that unfurls when needed.Save this picture!© Leonid FurmanskyCast-in-place concrete is the dominant voice in the material conversation, the remnants of its two-foot-wide plywood forms texturizing the surface just enough to catch fleeting shadows and animate the surfaces. The main house’s concrete walls address the challenges of the Texas climate—the smaller exterior wall acts as a buffer against the harsh Texas sun while the thicker interior wall acts as a thermal flywheel, allowing interior temperatures to remain steady even in extreme summer heat. Eight-foot overhangs further mitigate heat gain in the hottest season during which no summer sun penetrates the house on the southern exposure, while welcome sunlight washes into the living areas in winter months.Save this picture!© Leonid FurmanskyMoving along the site from the lowest point at the street to the highest at its western edge, the house appears comfortably tucked into the hill, its openings oriented toward lightly choreographed scenes of respite and nature. Its simplicity of form magnifies the attention to detail that can enchant the simple acts of every day life.Project gallerySee allShow lessThe Engineering Behind the Louvre Abu Dhabi’s Striking Geometric DomeArchitecture NewsCan You Guess the Names of These Architects From the Emoji Clues?Architecture News Share “COPY” Projects CopyAbout this officeMell Lawrence ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAustinUnited StatesPublished on December 28, 2017Cite: “Balcones House / Mell Lawrence Architects” 28 Dec 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?巴尔科内斯之家,水泥基座和玻璃屋的结合体 / Mell Lawrence Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more